^^

Tietoa asemasta

Tämä asema on halpa (200€) langaton Saksasta tilattu TFA Dostmann Primus (itseasiassa La Crosse Technology WS2800) sääasema. Tiedot kerätään n. 10 sekunnin välein ja sivu päivittyy noin kerran minuutissa.

Sijainti

Asema sijaitsee Suomessa Kouvolan Utin Kujanpäässä n. puolen kilometrin päässä lentokentästä EFUT NN +103.00m länteen Salpausselän länsi-pohjoisrinteessä n. NN +85.00m itä- ja etelätuulien kannalta huonossa paikassa.

Tekniikkaa

Asemaan kuuluu tuulimittari (anemometri), lämpömittarit (sisällä ja ulkona), sademittari, ilmapuntari (sisällä) sekä kosteusmittarit (sisällä ja ulkona). Lisäksi takapihallani on paalu, johon on kiinnitetty vanha pronssinen vedenpinnan lattamitta lumenkorkeuden käsinsyötettävää lukemaa varten. Salamatutkan antenni on n. 9m korkeudella puisessa mastossa. Nämä kaikki ovat asennettuina olosuhteisiin nähden parhaaseen mahdolliseen paikkaan.

anemometeranemometer

rainmeterrainmeter

snowmetersnowmeter

Tämän sivun tiedot päivittyvät Weather Display -ohjelmalla, joka käyttää HeavyWeather -ohjelman luomaa "currdat.lst" -tiedostoa ja lähettää sen täydennetyllä "clientraw.txt" -tiedostona perustana koko sivuille. WD lähettää myös raportteja, trendejä, kuun vaiheita yms. Kyseinen "clientraw.txt" lähetetään myös Weather Underground -maailmanlaajuiseen yksityisten sääasemien yhteisön sivuille.

Miksi kaksi sääohjelmaa? Koska vain HW kommunikoi varsinaisesti itse TFA:n kanssa suoraan. Tämä siksi näin, koska WD ei tue suoraa kommunikointia ainakaan vielä WS2800 -tyyppisen aseman kanssa. (Syyskuu 2010).

Salamatutkan kuvat päivittyvät NexStorm -ohjelmalla. StrikeLink -ohjelma puolestaan lähettää salamadataa maailmanlaajuiseen StrikeStar yksityisten salamatutkien muodostamaan yhteisöön. Kolmiomitattua tarkempaa salamapaikannustietoa yhteisöstä vastaanottaa WASP2 -ohjelma ja lähettää sen näille sivuille. NexStorm lähettää myös salamahistorian ja -raportit sivuille, joita voidaan katsoa animaationa StormVue Java-scriptinä suoraan selaimessa ja myös kännykässä.

Täältä voit ladata tarvittavan SPARK.CLX -ohjelman puhelimeesi Astrogenic Systems SPARK. "Salamatutka Utin" osoite on http://koti.mbnet.fi/nurmiin/ukkonen

Laitteet

Sääaseman tietokoneena toimii Dell D620 -läppäri. Koneeseen on liitetty sääaseman lisäksi myös Boltek LD-250 salamatutka, SBS-1 Real-time Virtual Radar sekä Uniden Bearcat UBC780HLT skanneriradio. Windows XP Professional toimii käyttöjärjestelmänä ja prosessorin kuormat liikkuvat näin tehokkaalla koneella vain n. 20% lukemissa.

LD250LD250

homebrew QFH antenna for receiving NOAA weather satellite imagesqfh_antenni

homebrew_QFH_connectionshomebrew QFH connections

discone and Mode-S/ADS-B receiving antennas

discone

Midnight_Hawks_on_my_house_not_a_bad_shot_hamidnighthawks

Sähkönsaantia on varmistamassa Eaton (Powerware) 5110, 1000VA UPS ukkossuojauksella (Panasonic 12V 7Ah halvat perusakut 2kpl), joka pitää aseman ja verkon apulaitteineen päällä n. 20 min, jos mitään turhaa ei katkoksen aikana eliminoida (TV, Dreambox, NAS, antennivahvistimet, Bearcat, yms.), muutoin UPS kestää jopa 1½ tuntia.

Modausta

Sateenkeräintä olen joutunut modifioimaan, koska lukemat ovat olleet lähes kaksinkertaisia todelliseen verrattuna (läheinen EFUT ja perinteinen sademittari). Rajoitin sateenkeräimen pinta-alaa juuri sopivalla vihreällä muovisella taimiruukulla, josta leikkasin pohjan pois. Leveä osa sopi melko tarkasti suoraan keräimen sisäreunaan, jonka tiivistin silikonilla. (ruskea taimiruukku sopi paremmin, mutta tuhosin sen ainoan kokeiluissani). Tuloksena oli oikeampi halkaisija n. 8.1cm/3.18" (=51,2cm2) alkuperäiseen 11.4cm/4.5" (=102,6cm2) verrattuna. Näin keräyspinta-ala siis puolittui. Kaiketi tämä kuitenkin on TFA-laitteen firmwaren ohjelmointivirhe, johon joskus korjaus saadaan ja epäesteettinen "terassituhkakuppi" voidaan poistaa.

Tietoa sivusta

Sivun ulkosasun on suunnitellut ja toteuttanut CarterLake.org, apunaan PHP-koodauksessa Saratoga-Weather.org.

Erikoiskiitokset Kevin Reedille TNET Weather hänen työstään alkuperäiseen Carterlake -templateen, sekä hänen avustaan PHP-koodauksessa.

Erikoiskiitos Mike Challikselle Long Beach WA hänen tuuliruusu-generaattorille sekä CSS-tyyleille tällä sivulla.

Erikoiskiitos Ken Truelle Saratoga-Weather.org AJAX-näytöstä, sekä muista pienistä PHP-skripteistä tälle sivulle.

Kiitos Henkalle Sääasema Halikko, apunaan Lokke Teutari.net, suomenkielisen käännöksen toteutuksesta.

Alkuperäinen ulkoasun on suunnitellut Designs by Haran.

Erikoiskiitos IT johtaja Kaidelle serverihuoneeni käyttöjärjestelmien ja laitteistojen hankinnoista.

Tähtikartat John Walker Fourmilab Switzerland

Pilvenkorkeus Rainer, Bashewa Weather

Sadetutka, sademäärä ja revontulikameroiden kuvat Ilmatieteen laitos

Tämä sivu noudattaa XHTML 1.0. -standardia. Testaa tästä sivun XHTML ja CSS kelpoisuus.

Page generated in 0.02 seconds.
end main-copy -->